Nastavlja se razminiranje, na redu područje uz obalu Tounjčice i Mrežnice

KARLOVAC – Punih dvadeset godina od završetka rata, u Karlovačkoj županiji preostalo je gotovo 57 km² minski sumnjivih površina. Do kraja ove godine ta bi se površina trebala smanjiti na 44 km². Naime, u planu je tijekom godine razminirati ukupno 12.8 km², što je čak 8 puta više nego lani. Previđeno je do kraja godine razminirati i preostalih 4,4 km² poljoprivrednih površina pod minama.

Krajem idućeg mjeseca trebalo bi započeti razminiranje 96.453 m² uz obalu rijeka Tounjčice i Mrežnice. Sporazum o provođenju tog projekta danas su potpisali ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i karlovački župan Ivan Vučić. Za ovu će namjenu HCR osigurati 500 tisuća kuna, a Županija 350 tisuća kuna.

U razminiranje je na području Karlovačke županije do sada utrošeno 370 milijuna kuna, a sa 5 i pol milijuna vlastitih sredstava možemo biti primjer drugim županijama, kažu u HCR-u.

61 smrtno stradala osoba, 147 teško ozlijeđenih i 56 lakše ozlijeđenih osoba epilog su stradavanja od mina na području Karlovačke županije. Od 2002. godine do danas broj stradalih kreće se od niti jedne do dvije osobe godišnje, a posljednji smrtni slučaj dogodio se lani u veljači, u bivšem vojnom skladištu Oštarije kod Ogulina, koja nije u funkciji od 1991. godine. Ovakve lokacije nisu prioritet jer su obilježene i poznato je da se ondje niti ne smije kretati, poručuju iz HCR-a.

Ukupno je u Hrvatskoj minski sumnjivo još 527 km² u 10 županija i 78 gradova i općina. Ove godine od mina bi trebale biti očišćene Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska, dok će Karlovačka županija ipak još neko vrijeme pričekati na konačno uklanjanje minske opasnosti. No podsjetimo, konačni rok nije daleko, naime Hrvatska bi prema Ottawskoj konvenciji trebala postati zemlja bez mina do 2019. godine.