Tradicija koja nas spaja – Uskrsni običaji nacionalnih manjina u Kulturnom centru Dubrava

ZAGREB – Tradicija koja nas spaja naziv je manifestacije koja već nekoliko godina na Uskrs i Božić okuplja predstavnike nacionalnih manjina u Kulturnom centru Dubrava, a s ciljem izgradnje pozitivnog stava prema bogatstvu i tradiciji svog, ali i drugih naroda. Ovim projektom prije svega se želi potaknuti djecu i mlade na prihvaćanje tradicije.

Uz Božić za Uskrs se veže najviše običaja, a ovakve vrste prezentacije tradicije raznih naroda na jednom mjestu povezuju ljude, ali prije svega im otkrivaju puno novoga o njihovim susjedima, ali i samima sebi, kaže viša stručna suradnica za programe hrvatske tradicijske kulture Lucija Franić Novak.

Na očuvanju običaja treba puno rada, ne odnosi se to samo na pripadnike nacionalnih manjina, već i na većinski narod, jer globalizacija, komercijalizacija i ostali procesi modernog svijeta imali su velik utjecaj na izumiranje pojedinih običaja.

U svakom slučaju, bez obzira na datum kada slave Uskrs sve nacionalne manjine, kao i pripadnici većinskog naroda imali su priliku saznati nešto novo i vidjeti bogatsvo tradicije raznih naroda, a slično se najavljuje za prosinac kad će već tradicionalno biti prezentirani božićni običaji.