UZO prestaje s radom – pojedinci su Udrugu koristili kao bankomat

KARLOVAC – Nakon 19 godina postojanja Udruga za zaštitu okoliša Karlovac prestaje s radom. Razloge, prema riječima posljednje predsjednice Biserke Schmuck treba potražiti u financijskim malverzacijama koje su se događale u razdoblju od 2004. do 2008. godine kad se iz Udruge izvlačio novac za potrebe pojedinaca.

Iako je odmah na početku rekla da neće imenovati o kome se radi i tko je Udrugu za zaštitu okoliša koristio kao bankomat, Biserka Schmuck rekla je da se radi o nekoliko osoba koje su u periodu od 2004. do 2008. godine obnašale dužnosti u Udruzi. Za tužbe je prekasno jer je sve otišlo u zastaru, no Schmuck kaže da je jedino rješenje da Udruga prestane djelovati jer je obezvrijeđena i opljačkana. Drugi razlog je što se Udruzi ne žele odobravati projekti kandidirani prema jedinicama lokalne samouprave.

Dokumentacija Udruge kapala je sa raznih strana, kaže Schmuck, a ono što je pronašla kad ju je krenula sređivati šokiralo ju je. Neki registratori su izgubljeni, a oni koji nisu skrivaju mračni dio poslovanja udruge.

Jednoj mladoj osobi je u pet godina isplaćeno 48.900 kuna honorar, isplaćivani su honorari nekim članovima, na bonove za mobitel potrošeno je više od 12 tisuća kuna, za reprezentaciju također, nigdje nije navedeno tko je odobrio, za koju svrhu i koliko gostiju. Na putne troškove potrošeno je 42 tisuće kuna. Za radijske emisije potrošeno je 15 tisuća kuna, za voditelje 36 tisuća kuna, nabraja Schmuck.

Prestanak djelovanja Udruge neće nas spriječiti u daljem djelovanju, poručili su Biserka Schmuck, Nikola Vuljanić i Žarko Kotur i dodali da je Udruga zatvorila žiro račun, sve obveze podmirila i preostaje i formalno gašenje.