Drugi rođendan kampanje “Čitaj mi!”

KARLOVAC – Nacionalna kampanja “Čitaj mi!” krenula je prije dvije godine iz Karlovca. Drugi rođendan proslavljen je kako i dolikuje – čitanjem slikovnica djeci u vrtiću Grabrik. Tijekom cijelog dana čitalo se i na Odjelu za djecu predškolskog uzrasta Gradske knjižnice.

“Čitaj mi!” je prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Cilj je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković mališanima je pročitala priču o postanku grada Karlovca, autorice Ivančice Šebalj. Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo krenuli su prije dvije godine u projekt koji je danas na nacionalnom nivou i ima značajne rezultate.

Osim toga u Knjižnici se provodi i program Bebe u knjižnici od 2009. godine, do godinu dana starosti bebe imaju besplatno članstvo, a roditelji su pozvani da dovedu svoje mališane i poigraju se s njima te im prije svega nešto pročitaju.