U Karlovačkoj županiji četiri slučaja sumnje na ospice

KARLOVAC – Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, prenose se kapljičnim putem, a iako je u Hrvatskoj redovno cijepljenje protiv ove bolesti počelo još 1968. godine te je bila praktički iskorjenjena, u posljednjih nekoliko mjeseci službeno je zabilježeno više od stotinu slučajeva oboljelih. Iako još nema službene potvrde, čini se da se pojavila i u Karlovačkoj županiji.

– Mi za sada imamo prijavljena četiri slučaja sumnje na ospice u Karlovačkoj županiji. Govorim o sumnji na ospice jer je dijagnoza postavljena na temelju kliničke slike, za sada nemamo laboratorijsku potvrdu, no uskoro očekujemo nalaze pa ćemo biti sigurni da li se radi o ospicama. Inače, radi se o djeci koja do sada nisu bila cijepljena protiv ospica – kaže dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Budući da se radi o bolesti s kojom se u Hrvatskom desetljećima nismo susretali, njeni simptomi mnogima su nepoznati. To su povišena temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj i konjunktivitis, bol u grlu i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma, na sluznici usne šupljine javljaju se Koplikove pjege – točkice koje nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Potom se pojavljuje specifičan osip po koži, pjegast i sitnocrven, koji počinje na čelu i ispod uha te na vratu, a u roku do 48 sati proširuje se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka, do 40 stupnjeva. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana.

Od ključne je važnosti održati visoku procijepljenost, jer time najuspješnije sprečavamo pojavu bolesti, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Recimo na kraju i da su ospice bolest koja uglavnom prolazi bez posljedica. Najgora moguća komplikacija je encefalitis koji se pojavljuje kod otprilike 1 na 2000 – 3000 slučajeva, no radi se o ozbiljnoj komplikaciji s mogućim smrtnim ishodom.