Unatoč teškim vremenima, Udruženje obrtnika ispunilo je zacrtane planove

KARLOVAC – Protekla godina bila je za obrtnike iznimno teška za poslovanje. Nastavak višegodišnje gospodarske krize i recesije bilo je preveliko iskušenje u borbi za opstanak na tržištu. Smanjeni obim poslova, loša naplata, rad na crno i nelojalna konkurencija i dalje su najveći problemi s kojima se obrtnici susreću, istaknuto je na sinoć održanoj skupštini Udruženja obrtnika grada Karlovca.

Uz ove već uobičajene i dugogodišnje probleme, dodatan uteg bio je i novi Zakon o obrtu kojim su obrtnici stavljeni u podređeni položaj u odnosu na tvrtke, obrtnici i dalje odgovaraju svom svojom imovinom za razliku od trgovaca, a Zakon je ozakonio rad na crno proširenjem mogućnosti registriranja kućne djelatnosti i sporednih djelatnosti, što je obrtnike dodatno pogodilo, kazao je predsjednik Udruženja Davor Vinski.

Unatoč svim problemima, Udruženje je ostvarilo zacrtane ciljeve koji su ipak skromniji nego prijašnjih godina zbog okruženja u kojem se nalaze, a najveću podršku pružio im je Grad Karlovac.

Kao najvažnija aktivnost prošle godine bila je organizacija Obrtničkog sajma na Trgu bana Jelačića koji će i ove godine biti organiziran na istom mjestu, ali najavljuju obrtnici, bit će veći nego lani.

Skupština je bila i prilika nagraditi obrtnike i goste za posebne zasluge i uspjehe u unapređenju obrtništva. Priznanja su tako dobili Stipo Adžaga, Stjepan Grgas, Josip Vrbančić, Marijan Martinac, Renata Stavljenić i dogradonačelnica Marina Kolaković. Zlatne plakete dobili su Vlado Štefanac, Renata Prstec Gorišek i Zlatko Petrić, a zlatnu statuu dobio je Zlatko Petrlin. Dugogodišnji predsjednik Udruženja obrtnika Josip Skradski sinoć je proglašen počasnim predsjednikom zbog velikog doprinosa obrtništvu jer jedan je od najzaslužnijih ljudi koji su stvarali Obrtnički centar.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/obrtnici_skupstina_2104/*{/rokbox}