Na veliki prosvjed udruge Franak kreće i autobus iz Karlovca

HRVATSKA, KARLOVAC – Karlovčanka Dijana Dorontić jedna je od oko 60 tisuća hrvatskih građana zaduženih u švicarskom franku. Kada je prije osam godina podigla kredit kako bi riješila stambeno pitanje, mjesečna rata kredita iznosila joj je 2.700, da bi se do danas popela na čak 4.500 kuna.

Zato će se u subotu pridružiti masovnom prosvjedu koji u Zagrebu organizira Udruga Franak, čiji članovi od premijera i guvernera Hrvatske narodne banke, između ostalog, traže konverziju kredita u kunske, primjenu fiksne kamatne stope jednake početnoj i povrat preplaćenih sredstava. Iako nadležni za sada ignoriraju njihove zahtjeve, iz udruge Franak poručuju da – ne odustaju.

– Ove subote, 25. travnja u 12 sati, na masovnom prosvjedu koji organizira Udruga Franak, građani Hrvatske pokazat će svoje nezadovoljstvo situacijom u državi. U Zagreb na prosvjed putuje i autobus iz Karlovca, a svi su, bez obzira na to jesu li ili nisu kreditno zaduženi, pozvani da podrže borbu protiv daljnjeg osiromašenja države i svih njenih građana. Bus iz Karlovca kreće u 9 sati ispred Školske sportske dvorane, a pozvani su i svi koji idu privatnim prijevozom i imaju još slobodnih mjesta u autu – kaže Dijana Dorontić iz Udruge Franak.

Prema sadašnjim informacijama, na subotnji prosvjed dolazi više od 60 punih autobusa i barem još toliko ljudi u vlastitom angažmanu. Očekuje se između 15 i 30 tisuća ljudi. Inače, udruga Franak u Karlovcu za sada broji nešto više od stotinu članova.

Na prosvjed su stoga pozvani svi nezadovoljni građani – ne samo oni koji imaju kredite u švicarskim francima, već i svi oni koji su nezaposleni, zaposleni koji ne primaju plaću, svi oni kojima je posao ugrožen i žele reći DOSTA trenutnoj situaciji u zemlji.