U Ozlju pušten u rad pročistač otpadnih voda – investicija vrijedna 5,5 milijuna kuna

OZALJ – Još 1988. godine prvim projektiranjem kanalizacijskog sustava u Ozlju je prepoznato da treba zaštititi rijeku Kupu. Danas 27 godina kasnije u probni rad svečano je pušten pročistač otpadnih voda. Riječ je o investiciji vrijednoj 5,5 milijuna kuna, 4,5 milijuna su sredstva Europske unije dobivena kroz IPARD program, a ostatk je financirao Grad Ozalj.

– Projekt izgradnje pročistača otpadnih voda u Ozlju odobren je još u svibnju 2012., a sama izgradnja objekta započela je u lipnju prošle godine. Još treba pričekati tehnički pregled tako da bi kroz mjesec dana bio u potpunosti u funkciji. Ova investicija samo je logični nastavak zaštite naše rijeke Kupe u koju se više neće slijevati otpadne vode, kazala je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

– Uređaj je biološko mehaničkog tipa, otpadne vode pročišćava u dvije faze. Pročistač je kapaciteta 2.000 domaćinstava što odgovara potrebama grada. Za sada je priključen veći dio grada, odnosno desna obala rijeke Kupe i sam centar. Otpadne vode stizat će sa sedam kanalizacijskih kolektora, od kojih je šest izgrađeno, a sedmi je u realizaciji. U toku je natječaj za njegovu izgradnju čime bi cijela priča izgradnje bila završena. Naravno, postoji mogućnost da se u slučaju izgradnje bilo novih kuća bilo poslovnih objekata i oni priključe na pročistač, pojasnio je direktor Komunalnog Ozalj Zlatko Gojmerac.

Građani Ozlja ovu će investiciju osjetiti i na računu no koliko će točno poskupljenje biti još nije poznato. Za sada je ostvareno ono što je najvažnije bilo, a to je briga za okoliš i čistoću rijeke Kupe, a zaštita okoliša ima i svoju cijenu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/procistac_ozalj/*{/rokbox}