Vježba u trafostanici na Dubovcu pokazala spremnost službi, ali i nedostatak hidrantske mreže

KARLOVAC – U prostoru transformatora uslijed unutarnjeg kvara došlo je do zapaljenja trafo ulja i nastao je požar u trafostanici na Dubovcu. Srećom riječ je samo o vatrogasnoj vježbi koju su izveli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Karlovac u suradnji s djelatnicima Elektre Karlovac.

Na vježbu je stiglo osam vatrogasaca i tri vozila koji su u propisanom roku ugasili požar pjenom i prahom.

– S obzirom da su trafostanice pod visokim naponom, vatrogasci moraju biti oprezni, a samo postupanje je drugačije propisano. U načelu, bez djelatnika Elektre ne smijemo nikakve radnje odraditi jer postoji opasnost za vatrogasce s obzirom da je objekt pod naponom. Ova vježba je dobar način da se utvrdi stanje, ali i da ukaže na određene nedostatke. Ovdje bi bilo dobro napraviti još jedan prilaz za vatrogasce, a također nedostaje i hidrantska mreža, kazao je voditelj intervencije Jasmin Demirović.

Toga su svjesni i u HEP-u, stoga se već i ranije krenulo u rješavanje dijela nedostataka.

– Već su počeli radovi na izgradnji hidrantske mreže, a vrlo vjerojatno će iza objekta biti otvoren još jedan prilaz koji će olakšati i vatrogascima i nama, poručio je Dejan Ranitović iz Elektre Karlovac.

U svakom slučaju pokazalo se da su vatrogasci i u ne baš tako idealnim situacijama spremni odraditi svoj dio posla, a bez obzira i da se nešto dogodi na trafostanici, Karlovac ipak neće ostati bez struje.

– Karlovac se osim iz ove, napaja još iz dvije trafostanice, jedan je na Švarči, a druga u Pokuplju, tako da u slučaju bilo kakve nesreće, grad neće ostati bez struje odnosno opskrba je osigurana. Jedino bi bez struje u takvim situacijama bili od 15 minuta do pola sata dok se sustav s jedne ne prebaci na drugu trafostanicu, pojasnio je rukovoditelj odjela u HOPS-u Kristijan Jelić.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/hep_vjezba/*{/rokbox}