Mihajlu Hrastovu odbijena žalba i potvrđena presuda; odvjetnici najavljuju ustavnu tužbu

KARLOVAC – Nakon 24 godine nastavlja se jedan od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa. Naime, donesena je konačna odluka u slučaju Hrastov. Vrhovni sud odbio je žalbu tužiteljstva i obrane i Mihajlu Hrastovu potvrdio drugostupanjsku presudu prema kojoj je kažnjen na četiri godine zatvora za ratni zločin na Koranskome mostu 1991. u kojem je ubijeno 13 zarobljenih neprijateljskih vojnika.

Podsjetimo, slučaj Hrastov jedan je od najdugotrajnijih sudskih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa. Hrastov je za djelo koje mu se stavlja na teret do sada tri puta bio oslobođen, a dva puta osuđen. Županijski sud u Karlovcu svaki ga je puta oslobodio s obrazloženjem da je usmrtivši neprijateljske vojnike postupio u nužnoj obrani, no Vrhovni je sud takvu presudu poništavao i predmet vraćao na ponovo suđenje, budući da je u optužnici stajalo da su ubijeni vojnici bili razoružani i da je pucajući u njih Hrastov prekoračio granicu nužne obrane.

Odvjetnik Mihajla Hrastova, Krešimir Vilajtović najavio je ustavnu tužbu na današnju odluku Vrhovnog suda. Pravna bitka u slučaju Hrastov se nastavlja, potvrdio je Vilajtović. Budući da je Mihajlo Hrastov dio kazne već odležao, smatra da je već došao i do faze uvjetnog otpuštanja.