Na drvenom koranskom mostu počeli Foto dani mladih, slijede izložbe, predavanja, natjecanja

(foto: udruga “Izvan fokusa” )

KARLOVAC – Stari drveni koranski most u Karlovcu sinoć je živio punim plućima zahvaljujući mladim i ambicioznim ljudima iz Udruge za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti “Izvan fokusa” te događaju kojeg organiziraju već pet godina. Riječ je o Foto danima mladih. Naime, svečano otvorenje Foto dana mladih upriličili su na drvenom mostu na kojem se okupio pozamašan broj Karlovčana, ljubitelja fotografije i podupiratelja rada mladih. Okupljeni nisu krili oduševljenje što su se Foto dani mladih ove godine vratili u grad iz kojeg su i potekli. Ovogodišnje jubilarne Foto dane mladih svečano je otvorio Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Garda Karlovca te gradska pročelnica Andrea Navijalić. Nakon toga započeo je službeni dio programa projekcijom filma “5 godina Foto dana mladih”, predstavljanjem ovogodišnjih sudionika noćnom izložbom fotografija, kratkim glazbenim insertima karlovačkih umjetnika te vizualnom prilagodbom starog drvenog mosta. Svečanost otvaranja Foto dana mladih obilježio je i nastup skupine Artifan koja je posebno za mlade fotografe na obalama rijeke Korane izvela vatreni show.

fdm

U grad susreta – Karlovac na Foto dane mladih koji će trajati do 12. svibnja stiglo je 50 mladih fotografa i fotografkinja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Njih narednih dana čeka težak posao, očekuje ih natjecanje u kojemu će imati priliku osvojiti prestižnu nagradu najboljeg mladog fotografa Foto dana mladih, naravno uz to i Canon EOS 700D. U čije će ruke stići fotoaparat još nije poznato, ali sudeći po talentu koji se mogao vidjeti i sinoć tijekom službenog otvaranja zasigurno neće biti lako izabrati najboljeg ili možda najbolju.

fdm2

 

Ovaj događaj prepoznala je i Turistička zajednica Grada Karlovca koja će najbolje fotografije ovogodišnjih Foto foto dana mladih otkupiti te na taj način promovirati Karlovac i ljepote grada na četiri rijeke. Tijekom ovogodišnjih Foto dana mladih organizatori su se potrudili te su napravili zaista zanimljiv i kvalitetan program, moglo bi se reći program koji sadrži za svakog ponešto. Tako nas u Karlovcu do 12. svibnja očekuju izložbe, predavanja, tribine, koncerti. Valja spomenuti da će sutra u “Papa’s baru” koncert održati grupa Pavel. Ključan dio Foto dana mladih je edukacija. Tako će se tijekom ovog foto susreta mladih moći poslušati zanimljivo predavanje o meteorološkoj fotografiji i fotografiranju munja, podvodnoj i dokumentarnoj fotografiji, a također je najavljena zanimljiva tribina na kojoj će biti govora o važnosti fotografije za promociju kulturne i prirodne baštine grada Karlovca.