KABA

Dobre vijesti s HZZ-a: Do kraja travnja zaposleno 30 % više sezonaca nego lani

KARLOVAC – Turistička predsezona je započela, što znači da su na sezonski rad u turizmu otputovali i prvi sezonci iz Karlovačke županije. Većina njih otišla je na rad na Jadran, ali i u inozemstvo, na sezonske poslove u poljoprivredi, najčešće na branje šparoga u Njemačkoj. Ipak, kao i svake godine, najviše nezaposlenih iz Karlovačke županije uspjelo se sezonski zaposliti u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Dobra je vijest da je broj sezonski zaposlenih radnika u prva četiri mjeseca ove godine gotovo 30 posto veći nego lani u ovo doba.

– U prva četiri mjeseca ove godine izvan Hrvatske sezonski je za zaposlena 31 osoba. Izvan Karlovačke županije sezonski je zaposlena 161 osoba, a još 36 njih je dobilo sezonski posao u Karlovačkoj županiji. Ukupno za sada imamo 228 zaposlenih sezonaca, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo 177. Broj nezaposlenih je već sada pao ispod 10 tisuća, a lani se to dogodilo tek u kolovozu – kaže pročelnik HZZ Karlovac Žarko Vukobrat.

Na sezonskim poslovima, bilo na Jadranu ili u inozemstvu, lani se zaposlilo ukupno 600-ak nezaposlenih iz Karlovačke županije, a sudeći prema broju onih koji su u prva četiri mjeseca ove godine otišli na sezonski rad, očekuje se da bi i ukupan broj ove godine trebao biti nešto veći.

Oni koji još uvijek nisu dogovorili odlazak na rad, a razmišljaju o tome, poruka glasi – još uvijek nije kasno i možete se javiti na Zavod za zapošljavanje, jer najveći broj sezonaca s radom počinje tek 1. srpnja.