Dan sestrinstva obilježen i u karlovačkoj Bolnici

KARLOVAC – Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine upravo na današnji datum, 12. svibnja, odnosno na datum rođenja engleske bolničarke Florence Nightingale koja se smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva. U Hrvatskoj danas ima 32 tisuće medicinskih sestara, među kojima njih 29 tisuća radi u sustavu zdravstva, što je nedostatno u usporedbi sa zemljama Europske unije. Slična situacija je i u karlovačkoj bolnici, gdje se s nedostatkom medicinskih sestara bore svakog dana.

Medicinske sestre osobe su s kojima se pacijenti u bolnici najviše susreću. One su te koje im pomažu, daju im lijekove, kupaju ih, te u svakom trenu pomažu liječnicima. Barem na jedan dan i karlovačka se bolnica prisjetila požrtvovnih radnika i odala počast jednom od najtežih zanimanja. Nedostatak medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu već godinama predstavlja ozbiljan problem, a trenutno ih nedostaje od 8 do 12 tisuća. Na snazi je i zabrana zapošljavanja, dok sve veći broj sestara i tehničara odlazi u inozemstvo. Po nekim procjenama u proteklih godinu dana iz Hrvatske otišlo 500 do 600 medicinskih sestara. Iz karlovačke bolnice otišle su dvije medicinske sestre.

U Hrvatskoj trenutno oko 80 posto sestara ima srednjoškolsko obrazovanje, a tek 18 posto završen studij sestrinstva, no cilj je taj omjer izjednačiti. Karlovac je tu u prednosti, jer su u istom gradu i srednja medicinska škola i Studij sestrinstva, ispričao je zamjenik pomoćnika sanacijskog upravitelja za sestrinstvo, Dušan Savić.

Karlovačka bolnica neki dan je bila u centru pažnje javnosti kad se doznalo da je jedna od najuspješnijih liječnica upravo internistica iz Karlovca, no, dodaje Savić, rad sestara ne možemo ocjenitvati na isti način kao i liječnike. Zato idući put kad morate liječniku imajte na umu težak rad i požrtvovnost medicinskih sestara, jer one su te koje će vam olakšati boravak u bolnici.

dan_sestrinstva_2