Raskol u SDP-u; Latkoviću potporu dalo pedesetak članova stranke

KARLOVAC – Statika karlovačke oporbe ovih je dana ozbiljno poljuljana. U kuloarima se priča da odnosi na relaciji županijskog i gradskog SDP-a već duže vrijeme nisu bajni, a sve je kulminiralo odlukom saborskog zastupnika ove stranke Damira Mateljana za raspuštanjem gradske organizacije SDP-a. Zatražio je tako smjenu predsjednika Žarka Latkovića, dvojice potpredsjednika Miroslava Delića i Davorina Andrijaševića te županijske tajnice stranke Marine Novaković Matanić.

Sat vremena prije održavanja sastanka na kojem je najavljeno raspuštanje gradske organizacije i smjene predsjednika karlovačkog SDP-a Žarka Latkovića, pedesetak članova stranke okupilo se ispred stranačkih prostorija na Rakovcu kako bi dali podršku još aktualnom predsjedniku i stranci. Na takvoj potpori im je zahvalio sam Latković, kazavši da ovaj raskol radi HDZ, odnosno oni koji misle da će njihova stranka izgubiti parlamentarne izbore.

– Ovo je bitka da u Hrvatskoj vlada sloboda, da u ovoj Hrvatskoj vlada poštenje. Mi smo pošteni. Za mene je ovo još posebno emotivan dan jer sam 12. svibnja 1992. godine, prije 23 godine ranjen u Domovinskom ratu. Tada nisam ni sanjao da ću 23 godine kasnije izbjegavati gelere svojih stranačkih kolega. Ja sam uvijek davao sve za SDP, ovo je 10 godina našeg rada. Neki će pokušati to objasniti kroz lošije rezultate na mjesnim izborima ali budemo realni Karlovac nije prošao ništa lošije od Šibenika i Vinkovaca, i čak imamo puno bolje rezultate, naglasio je Latković.

Latković je kazao da će predsjednišvo stranke na današnjem sastanku zamoliti za zajedništvo, predložit će ideje i plan rada za karlovački SDP. Ujedno će, dodaje, tražiti raspravu o povjerenju predsjedniku županijskog odbora stranke Damiru Mateljanu.

– Jer je on svojim ponašanjem i protustatutarnim djelovanjem kroz sve ove mjesece nanio ogromnu štetu SDP-u, a pogotovo ovim potezom, zaključio je Latković.

Latković je svjestan da bi zbog ovih poteza mogao biti izbačen iz stranke, no, siguran je da će i dalje imati podršku velikog dijela članstva karlovačkog SDP-a.