Karlovac domaćin natjecanja zborova “Aurora Cantat”; 16. svibnja u Karlovac stiže 643 pjevača

KARLOVAC – Karlovac će 16. svibnja biti domaćin velikog zborskog natjecanja. Riječ je o 1. Međunarodnom natjecanju zborova “Aurora Cantat” koje će se održati u Gradskom kazalištu Zorin dom s početkom u 11 sati i 30 minuta. Organizatori su Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora i Hrvatska udruga zborovođa.

Sudjelovat će 26 zborova i bit će 32 nastupa te čak 634 pjevača. Natjecanje ima međunarodni karakter jer uz veliki broj zborova iz cijele Hrvatske, sudjeluju i po jedan zbor iz Austrije, jedan iz Slovenije te jedan iz Livna iz Bosne i Hercegovine, a natjecati će se u četiri kategorije – klasična, duhovna, folklorna i popularna glazba.

Zborovi su muški, ženski i mješoviti. Ocjenjivački odbor čine: Bojan Pogrmilović (Hrvatska), Henri Pompidor (Francuska), Branko Starc (Hrvatska). Nastup zborova ocjenjuje se s najviše 30 bodova te se prema postignutom broju bodova dodjeljuju nagrade s odgovarajućim stupnjem (brončana, srebrna, zlatna i velika nagrada – Grand Prix).

Posebne nagrade bit će dodijeljene dirigentima i umjetničkim voditeljima za interpretaciju, pjevačku pedagogiju ili za poseban umjetnički dojam.

Datum ovog natjecanja poklopio se s velikom obljetnicom osnutka Hrvatskog pjevačkog saveza. Naime, prije 140 godina, 17. svibnja 1875. osnovan je u Sisku, a jedan od osnivača bila je i karlovačka “Zora”. Ulaz na ovo jedinstveno i lijepo događanje je slobodan.