Karlovac se oprašta od Josipa Mate Zaborskog

KARLOVAC – Brojni Karlovčani oprostili su se od svog poznatog sugrađanina Josipa Mate Zaborskog. Profesor Zaborski napustio nas je jučer u 73. godini života, bio je karlovački političar, sportaš i sportski djelatnik poznat po svom dugogodišnjem radu u domeni socijalne skrbi. Posljednji ispraćaj bit će na groblju Dubovac, a prije toga u maloj dvorani Sportske dvorane na Rakovcu održana je komemoracija.

Naš Mata bio je ugledni društveni radnik, humanista, sportaš i političar. Grad koji je toliko volio ostao je nijem i tužan, nakon potresne vijesti o njegovu iznendanom odlasku. Ovo su samo neke od riječi s kojima su se od Josipa Mate Zaborskog oprostili njegova obitelj, prijatelji, kolege i sugrađani. O svom kolegi i mentoru kao oličenju skromnosti, poštenja i čovječnosti govorila je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sveti Antun Nada Murganić, koja je svoj poslovni put započela upravo kod profesora Zaborskog.

Poznati karlovački političar, sportaš i sportski djelatnik poznat je po svom dugogodišnjem radu u oblasti socijalne skrbi. Bio je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karlovačke županije, u tri je navrata bio zamjenik gradonačelnika Grada Karlovca, dok je dva puta biran u Županijsku skupštinu i jednom u Gradsko vijeće. Dugogodišnjeg rada i prijateljstva s Matom Zaborskim, ali i nekih anegdota, prisjetio se i gradonačelnik Damir Jelić.

O njegovu sportskom životu govorio je njegov kolega i prijatelj Želimir Feitl, koji je podsjetio na brojne sportske uspjehe profesora Zaborskog, no, podsjetio je i na njegovu ljubav prema domovini, koju je posebno iskazivao tijekom Domovinskog rata.

Karlovac je izgubio velikog čovjeka, velikog političara i sportaša. Od Mate Zaborskog koji nas je prerano napustio mnoge su generacije mogle još dosta naučiti.