Pušten u rad novi uređaj za digitalnu mamografiju, prvi takav u Hrvatskoj

KARLOVAC – U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli 2 i pol tisuće žena. Oko 900 ih godišnje umire od ove bolesti. Cilj je smanjiti smrtnost ranim otkrivanjem bolesti, a upravo tome trebao bi poslužiti novi uređaj za digitalnu mamografiju s tomosintezom, koji je danas pušten u rad na Odjelu za radiologiju karlovačke Opće bolnice. Riječ je o prvom uređaju u Hrvatskoj koji daje trodimenzionalnu slojevitu snimku, zahvaljujući čemu je moguće lakše i brže dijagnosticirati tumor na dojci. Uređaj je u rad svečano pustio resorni ministar Siniša Varga.

– Ovakva vrsta mamografa je jedinstvena u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, prvi do nas takav uređaj je u Ljubljani.To je nešto što pokazuje da pratimo trendove i tehnološka dostinuća u medicinskim uređajima , koji su sve bolji i bolji, vrlo često i sve skuplji, ali evo uspijevamo hvatati korak i držati visoku razinu, a najviše me veseli što je u Hrvatskoj to u javnom zdravtsvenom sektoru. Prema tome, karlovačka bolnica je bolnica od visokog i regionalnog značaja, ne samo za Karlovac i Karlovačku županiju, nego i širu okolicu, i ja vjerujem da će i Riječanke i Zagrepčanke isto tako koristiti ovaj uređaj. Nadamo se i da će tu biti centar izvrsnosti za učenje i korištenje ovog apartata i širenje tog znanja u druge dijelove Hrvatske – rekao je ministar.

Novi uređaj vrijedan je gotovo 2 milijuna kuna.

– Radi se o najmodernijem uređaju za mamografsku dijagnostiku na kojemu se pregledi obavljaju na poboljšan način u odnosu na standardnu mamografiju. Tomosinteza je slojevno snimanje koje uvodi treću dimenziju, omogućava nam da se približimo bolesnom mjestu u dojci i tako ga bolje vidimo. Pokazalo se da se njenom primjenom značajno unapređuje detekcija karcinoma dojke s jedne strane, a s druge strane se bitno smanjuje broj nepotrebnih dodatnih pregleda koji se rade zbog lažno pozitvnih nalaza. Koristit ćemo ga na korist naših pacijentica kojima ovom prilom poručujem da vode računa o svome zdravlju, da se redovito kontroliraju, da se odazivaju na pozive na mamografiju i da nam se obrate s punim povjerenjem jer sada imamo mogućnost da dijagnostiku radimo kvalitetno – kaže dr. Ana Baškot, voditeljica Odjela za radiologiju OB Karlovac.

Odaziv na program ranog otkrivanja raka dojke u karlovačkoj je bolnici dobar, ali mogao bi biti i bolji, jer upravo rana dijagnoza ključna je za rezultat liječenja. Stoga se u bolnici nadaju da će ovaj uređaj doprinijeti manjoj smrtnosti od raka dojke.

Ubuduće će se u karlovačkoj bolnici svi mamografski pregledi obavljati na novom uređaju, jer dosadašnji, koji je star 18 godina, više neće biti u funkciji.