distrofija2105

KARLOVAC – Nacionalni dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti, 21. svibanj, obilježen je danas u 32 grada diljem Hrvatske. Kampanji senzibiliziranja javnosti čiji slogan ove godine glasi “Pravilno dišite za učinkovit pokret” pridružio se i Karlovac, točnije Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 4.500 oboljelih od mišićne distrofije i srodnih neuromišićnih oboljenja. Neuromuskularne bolesti obuhvaćaju skupine bolesti kod kojih se radi o promjenama u području živčanih ili mišićnih stanica ili o poremećaju prijenosa podražaja živca na mišić.

Uz ostale svakodnevne teškoće koje im uzrokuje život u invalidskim kolicima, oboljeli od neuromuskularnih bolesti bore se s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji im na listu pomagala koje trebaju dobivati na doznaku još uvijek nije uvrstio uređaj za iskašljavanje.

Naime, svake godine nekoliko osoba u Hrvatskoj umre upravo zato jer nisu imale pravo na uređaj za iskašljavanje. Treba imati na umu da je riječ o osobama koje do najbliže zdravstvene ustanove nije moguće prevesti osobnim automobilom nego posebno prilagođenim vozilom, tako da do pružanja stručne pomoći protekne više vremena nego što je slučaj kod ostalih pacijenata.

Zato apel nadležnima povodom Nacionalnog dana oboljelih od neuormuskularnih bolesti glasi: “Uvrstite uređaj za iskašljavanje na listu pomagala koje oboljele osobe mogu dobiti na doznaku!”.

Nadamo se da će kampanja uroditi plodom i da iduće godine na današnji datum neće biti potrebe za ovim apelom.