Poplave na aktualcu – gradonačelnik od Hrvatskih voda traži simulaciju izgradnje sustava

KARLOVAC – Visoki vodostaju karlovačkih rijeka opet su bili top tema aktualnog sata Gradskog vijeća koji je ovog puta bio produžen na 90 minuta. Hoće li Karlovčani s poplavljenih područja svaki puta kada padnu kiše sa strahom gledati u nebo, te što Hrvatske vode nude konkretno po pitanju obrane od poplava dio su pitanja upućenih gradskoj vlasti.

U kojem smjeru se kreće rješavanje obrane od poplava, odnosno u kojoj fazi su pregovori s Hrvatskim vodama upitao je HSS-ov Predrag Pavlačić osvrnuvši se na situaciju na lijevoj obali Kupe gdje je zbog puknuća cijevi došlo do prekida u opskrbi pitkom vodom na dijelu Husja, Kobilića i Vodostaja, a cisterna nije mogla doći zbog poplavljene prometnice. Napomenuo je i kako se tamo nalazi put od Kobilića do Dolnje Rečice koji je jedini prohodan i bilo bi dobro da se obnovi.

Budući da se radi o putu dužine kilometar i pol, čim bude sredstava kojih doduše ne treba puno, to će biti odrađeno, odgovorio je dogradonačelnik Dubravko Delić, dodavši kako je sastanak u Hrvatskim vodama održan jučer, a razgovaralo se o nastavku izgradnje nasipa u Gornjem Mekušju za kojeg treba realno 20 sunčanih dana te o studiji izvodljivosti cjelokupnog sustava obrane. Ona bi kaže dogradonačelnik Delić trebala biti gotova do listopada, a cjelokupni sustav sa svim aspektima mogao bi biti gotov tek za desetak godina.

Upravo ta studija između ostalog zasmetala je pak nezavisnom Davoru Petračiću koji je opet došao s kratkom prezentacijom napomenuvši kako se kod nas sve radi obrnuto pogotovo kada se radi o nasipu kod pročistača, odnosno da se i dalje gradi pa tek onda rade sustavi.

– Slažem se s vama da neke stvari idu krivim redom i to je hrvatska zbilja. Tako se brani pročistač u Gornjem Mekušju, a pri tome plave drugi dijelovi grada i tu se radi o nemaru. Dogodilo se i loptanje između svih Vlada tko bi trebao braniti projekt izgrađen hrvatskim i europskim novcem i ispalo je da bi to trebali mi učiniti. I tada se napravilo što se nikada ne smije raditi, gledala se mikrolokacija, odnosno obrana pročistača, dok je s druge strane cijeli grad ostao zanemaren. Poučen tim iskustvom, tražio sam Hrvatske vode da mi simuliraju što će se i kako graditi jer sada postoji mogućnost da se izgradi prva stvar koja dobije građevinsku dozvolu, a možda bi ona u izgradnji trebala biti treća, a to nije dobro, zaključio je pak gradonačelnik Damir Jelić.