Uz sufinancijranje Ministarstva pomorstva, Karlovačka županija izradit će Studiju prometnog razvoja

KARLOVAC – Čak 3 milijuna 364 tisuće i 800 kuna vrijedna je Studija prometnog razvoja Karlovačke županija koja će biti napravljena do kraja rujna iduće godine. Studiju sa 85% sredstava sufinancira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture čiji je ministar Siniša Hajdaš Dončić danas potpisao Ugovor o dodjeli sredstava sa županom Ivanom Vučićem. Ostalih oko pola milijuna kuna novci su Karlovačke županije koja je jedna od 10 hrvatskih županija koja je dobila sredstva za izradu Studije.

– Studija će definirati sve prometne prednosti, ali i nedostatke. Definirat će i one čepove koji nastaju ljeti, iako bi bilo dobro da ih ima cijele godine, a ne samo u sezoni. Mi smo svjesni da dobar dio putnika turista koji dolaze u Hrvatsku silaze s autoceste u Karlovcu i da se na izlazu stvaraju gužve. Vjerujem da će prometna strategija definirati rješenje i tog problema, hoće li to biti nadvožnjakom ili pomicanjem naplatnih kućica, reći će struka, istaknuo je župan Vučić.

Da svi važniji putovi u Hrvatskoj vode kroz Karlovačku županiju, odavno je poznato, a ovaj prostor ima sve predispozicije za ulaganje u prometnu infrastrukturu. Strategija će tako biti podloga za povlačenje europskih sredstava a do 2020. godine za takve projekte Hrvatskoj je na raspolaganju milijarda i 600 milijuna kuna.

– Ti novci nisu samo za izradu nekakvih prometnih rješenja, već se mogu upotrijebiti za kupnju primjerice od bicikala, električnih automobila pa do prigradskih autobusa koji bi pospješili naš zajednički cilj kao zemlje članice Europske unije, a to je smanjenje zagađenja, odnosno emisije štetnih plinova kroz platformu Europa 20-20, kazao je ministar Hajdaš Dončić.

– Mi ćemo svakako s našom Razvojnom agencijom krenuti s raspisivanjem natječaja za izradu Studije. Nadam se da ćemo uz monitoring ministarstva i Europske komisije, zadovoljiti sve ono što je u ugovoru, a kada Studija bude gotova na nama je da povučemo što više sredstava što pak ovisi o našoj sposobnosti, zaključio je župan.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/strategija_promet_hajdas/*{/rokbox}