Postavljen kamen temeljac za Spomen park dr. Irfana Ljubijankića

CETINGRAD / SLUNJ – U cilju očuvanja uspomene na visoku delegaciju Bosne i Hercegovine čiji je helikopter oboren na današnji dan 1995. godine, na mjestu njihove pogibije između Cetingrada i Slunja postavljen je kamen temeljac za budući spomen park.

Spomen park bi trebao biti mjesto edukacije mladih generacija, ali i čuvanja spomena na četvoricu visokih dužnosnika bosansko-hercegovačke vlade za čiju smrt do danas nitko nije odgovarao. Tada su smrtno stradali ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić, zamjenik državnog ministra pravde Izet Muhamedagić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu Mensur Šabulić, pripadnik MUP-a BiH Fadil Pekić, kao i članovi posade helikoptera.

Naša je obveza njihove ideale – osobito slobodnu Bosnu i Hercegovinu ostvarimo i očuvamo, poručio je između ostalog premijer Vlade USK Izudin Saračević. Inicijativa za izgradnju spomen parka stigla je iz Bosne i Hercegovine, a podržale su je Karlovačka županija, grad Slunj i općina Cetingrad, ali i Islamska zajednica.

Podrška za izgradnju spomen obilježja nije izostala s hrvatske strane, jer konačno područje Cetingrada i Slunja te Unsko – sanskog kantona oduvijek imaju dobre veze.

Očekuje se da će spomen park koji će nositi ime doktora Irfana Ljubijankića biti dovršen za godinu dana, a obitelji poginulih još uvijek čekaju pravdu i kaznu za počinitelje.