Mali izlazak birača na izbore za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

KARLOVAC – Mali interes birača, odnosno skroman odaziv obilježili su nedjeljne izbore za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Od ukupno 15.602 pripadnika nacionalnih manjina, na izbore je izašlo tek njih 2.290. Jedino u Josipdolu nije bilo kandidata za općinsko vijeće te su tamošnji birači birali samo županijsku razinu.

Iako su izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina provedeni korektno i bez prigovora, postoji mogućnost da će do njih doći. Naime u Vijeće bošnjačke nacionalne manjine na županijskoj razini izabrano je 23-oje članova, od 25 potrebnih jer pet kandidata imalo je isti broj glasova. Kako će taj problem biti riješen preostaje vidjeti, jer u Zakonu ne stoji objašnjenje, kaže predsjednik županijskog izbornog povjerenstva Ivan Perković.

Na izbore je izašao malen postotak birača, primjerice za predstavnika albanske nacionalne manjine glasalo je tek 10 birača od 307 upisanih, a za slovenskog 14 od upisanih 177.

Za ove izbore djelovao je 61 birački odbor i 12 izbornih povjerenstava, rekao je Perković na upit koliko su izbori koštali. Troškove u iznosu od 50 posto pokriva županija, a ostatak jedinice lokalne smouprave odnosno gradovi i općine gdje se oni provode.