gk1

KARLOVAC – U Velikoj vijećnici Grada Karlovca jutros je održano potpisivanje ugovora za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti s građanima Karlovca. Devetnaest ugovora s predstavnicima stanara u stambenim zgradama odnosi se na ugradnju razdjelnika topline, kalorimetara i termostatskih ventila dok se preostalih 37 potpisanih ugovora s kućanstvima odnosi na poticanje korištenja obnovljivih izvora energije za što je od ukupno milijun i devetsto tisuća kuna 10 posto sredstava dao Grad, a 40 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Građani su projekt finacirali s 50 posto novca. Za projekte u zgradama Grad je sam izdvojio više od milijun kuna. Inače, svi projekti energetske učinkovitosti koje provodi Grad Karlovac imaju za cilj značajno smanjiti onečišćenje okoliša, doprinijeti smanjenju troškova za energente građanima Karlovca te promicati obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Potpisnicima ugovora koji uskoro kreću u radove puno sreće te dobre izvođače kao i uštedu na grijanju onima koji će ugraditi kalorimetre i razdjelnike poželjela je pročelnica Martina Furdek Hajdin. Tom je prilikom podsjetila da je Grad u projekte kojima sufinancira uređenje stambenih objekata i kuća, zajedno s Fondom, uložio 7,5 milijuna kuna. Vlasnici i stanari također su uložili isto toliko. Navedeni projekti obuhvatili su više od 200 kućanstava te 90 stambenih zgrada.


gk2

 

Potpisnicima ugovora čestitao je i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić koji im je također poželio puno sreće tijekom izvođenja radova. Tom je prilikom kazao da su izuzetno zadovoljni što su u ove projekte uključili sve dijelove grada, u zgradama i kućama. Također je kazao kako su oni koji su već ranije ušli u te projekte izrazito zadovoljni te govore o znatnim uštedama. No razdjelnici I kalorimetri samo su jedan korak naprijed, rekao je gradonačelnik, dodavši kako se prave uštede mogu osjetiti tek kroz stolariju, fasadu i krov.


gk3

 

Da su Razdjelnici i kalorimetri samo jedan korak naprijed, kazala je to i Danica Benkek, predstavnica stanara koji su potpisivali današnje ugovore za ugradnju razdjelnika topline. Benkek je kazala da će razdjelnika ugraditi u 78 stanova, a uz to prijavili su se Fonudu za energetsku učinkovitost za fasadu, krov, uređenje prizemlja i stolarije.