Press konferencija udruge Eko Pan o završetku akcije “13 vrtova”

KARLOVAC – Od 15. ožujka do 15. lipnja udruga Eko Pan Karlovac u odgojno – obrazovnim ustanovama na području grada Karlovca i Karlovačke županije, provodi akciju “13 vrtova”, njome ujedno obilježavaju i 13 godina djelovanja. Glavni cilj te akcije je djecu upoznati s pojmom permakulture te praktičnom primjenom kroz zajedničku izgradnju spiralnih vrtova. Akcija koja je pri samom kraju provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela finaciranja u okviru natječaja “Naš doprinos zajednici”.


Voditeljice akcije Valentina Mesarić i Ivana Francišković Olrom ističu da su vrlo zadovoljne akcijom, posebice stoga što je kroz nju prošlo više od 350 djece, koja su imala priliku upoznati načela permakulture, samostalno dizajnirati vlastiti spiralni vrt te pomoći u njegovoj izgradnji u neposrednoj blizini vrtića, škola te Doma za djecu “Vladimir Nazor”. Osim djece iz Doma u akciji su sudjelovali mališani iz vrtića na Turnju i Grabriku te učenici iz osnovnih škola: Grabrik, Dubovac, Cetingrad, Mahično i Generalski Stol kao i djeca iz područnih škola: Šišljavić, Donje Mekušje, Belaj, Dubovac i Velika Jelsa.


aep1

(u prostorijama udruge Eko Pan na Gazi postavljena je izložba fotografija nastalih tijekom akcije) 

 

Iako su ovom akcijom prvenstveno željeli urediti okoliš gradskih škola za spiralne vrtove ipak su veći interes pokazale područne škole, koje već imaju zelene površine, no međutim nemaju dovoljno financijskih sredstava da na neki način iskoriste te svoje zelene sadržaje, kažu voditeljice akcije.

Zbog velikog interesa, upravo područnih škola, iz udruge Eko Pan poručuju kako se nadaju da će već sljedeće školske godine osmisliti i realizirati još permakulturih aktivnosti i na neki način obogatiti nastavni program škola koje imaju potrebu i mogućnosti raditi dio nastave upravo vani.