Izložbom, predavanjem te kulturno-umjetničkim programom obilježen Međ. dan arhiva

KARLOVAC – Međunarodni dan arhiva, koji se obilježava danas, prvi je put u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće na dan obljetnice svojeg osnivanja. Toga dana arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe. Međunarodni dan arhiva obilježen je danas u i Državnom arhivu u Karlovcu. Tim povodom u prostoru arhiva otvorena je izložba “U vrtlogu rata 2″ posvećena stotoj obljetnici Prvog svjetskog rata. Uz tu je izložbu održano prigodno predavanje, te kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali: Hrvatsko pjevačko društvo “Klek” i Frankopanska garda iz Ogulina.

– I ove je godine naglasak na ogulinksom prostoru, to je izložba u kojoj želimo pokazati povezenost prostora današnje Karlovačke županije prije stotinu godina kada je taj teritorij bio na području Modruško – rijječke županije, kazala je ravnateljica Državnog arhiva u Karlovcu Davorka Janković – Škrtić.

Izložba je otvorena do 31. ožujka 2016. godine, a sadrži četiri tematske cjeline, prva cjelina prikazuje podatake o podmaršalu Mihovilu Mihaljeviću rođenom u Oštarijama, druga cjelina se odnosi na prosvjetu, poduzeća, poljoprivredu, kontrolu cijena i gospodrastvo. Treća cjelina govori o novačenjima, ratnim izdacima, skrbi za ranjenike te o pojavi zaraznih bolesti. I zadnja cjelina odnosi se na predstavljanje predmeta i dokumenata iz privatne zbirke Krunoslava Dujmića iz Ogulina.

– Ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana arhiva u Karlovcu su prezentirani kolekcionari, istraživači i suautori: K.Dujmić, I. Mihaljević i župnik A.Luketić, autohtoni s modruško – oštarijskog prostora, čije je okruženje motivirajuće djelovalo na njihov interes za pisane spomenike i artefakte. Ostvarena suradnja pokušaj je da zajednički istražujemo, preglednije novim podatcima upotpunimo povijesne nejasnoće i tako obogaćenim spoznajama definiramo identitet, rekao je Damir Klaić, arhivist Državnog arhiva u Karlovcu.