Smotra vatrogasne opreme za intervencije na vodi

KARLOVAC – S čime sve raspolažu vatrogasci za vrijeme poplava, građani Karlovca mogli su vidjeti danas na Korani. Naime Vatrogasna zajednica Karlovačke županije organizirala je smotru i prezentaciju opreme za radove na i u vodi, a osim karlovačkih vatrogasaca, tu su bile i vatrogasne snage ostalih županija. Povod cijelom događaju bile su prošlogodišnje rekordne poplave i to ne samo u Karlovcu već i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Tako su građani mogli vidjeti čamci koji su u travnju stigli Vatrogasnoj zajednici grada Karlovca, vozilo koje može voziti kopnom, ali i ploviti vodom te razne drugi čamce i opremu za radove na i u vodi.

– Cilj nam je bio pokazati opremu s kojoj mi raspolažemo, ali i vidjeti opremu s kojom raspolažu vatrogasci ostalih županija jer s nama su ovdje županijski vatrogasni zapovjednici od Osijeka do Dubrovnika. Ovo nam je prilika vidjeti opremu, odnosno njene prednosti i nedostatke kako bi se možda i sami odlučili za kupnju onoga što nam nedostaje kada nam to financijska sredstva dopuste, kazao nam je predsjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Robert Hranilović.

Poplave su prošle godine pokazale puno toga, između ostalog i nedostatak opreme. Tako je i županijska Vatrogasna zajednica na temelju tih iskustava započela opremati vatrogasce, a puno se odradilo i na osposobljavanju.

– Da bi sudjelovali u takvim intervencijama vatrogasci moraju imati određena znanja, mora biti u svakom čamcu voditelj, a za ostale vatrogasce tu su također osposobljavanja u vidu specijalnosti na vodi. Protekle godine na razini naše županije osposobljeno je 80 vatrogasaca, ove godine još 40, a na jesen će još jedna grupa biti osposobljena, pojasnio je Hranilović.

No kako bi se osposobljavanje i opremanje sustavno razvijalo sukladno potrebama pojedinog područja i standardizirala oprema koju koriste vatrogasne postrojbe kad zajednički djeluju na teritoriju države, HVZ je osnovala i novu komisiju koja će predložiti novi dokument, odnosno propise koju i koliko opreme se koristi pri intervencijama u slučaju poplava kao i program osposobljavanja.

Tome na neki način doprinosi i ova smotra jer su vatrogasne postrojbe sa područja cijele Hrvatske imale priliku razmijeniti iskustva vezana uz korištenje opreme i operativnih postupaka na intervencijama u svrhu izrade što boljeg prijedloga.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/prezentacija_opreme_vzkz/*{/rokbox}

error: Content is protected !!