Pismo očajne majke: Što s djecom za koju nema mjesta u vrtićima?

KARLOVAC – Majka troje djece, Karlovčanka Maja Poturica, obratila nam se pismom u kojemu proziva Grad Karlovac zbog nedostatka mjesta u gradskim vrtićima. Razlog obraćanja medijima je to što jedno od njezine djece nije dobilo mjesto u vrtiću, iako njoj u srpnju završava porodiljni dopust.

Najstarije dijete upravo završava 2. razred osnovne škole, srednje dijete ima 6 godina i na jesen bi trebalo krenuti u obavezan program predškole, a najmlađe dijete navršava 3 godine za 3 tjedna. Po tome možete zaključiti da i moj porodiljni završava za 3 tjedna. Razlog pisanja ovog pisma je što na ovogodišnjim upisima moje srednje dijete nije dobilo mjesto u vrtiću kao predškolac iako je već 2 godine u sustavu i polaznik je poludnevnog programa. Razumijem sistem upisa, razumijem ravnateljicu, odgajatelje, manjak prostora, male plaće, puno djece …. sve razumijem. Sada tražim nekoga tko će razumjeti mene, majku troje djece, koja očajnički tražim pomoć. Nekoga tko će razumjeti kako je meni, u kojoj se poziciji trenutno nalazim. Nekoga tko će mi ponuditi neko razumno riješenje. Za 3 tjedna ostajem bez prava porodiljne naknade (znači 1.663 kn manje u kućnom budžetu), trebala bih se prijaviti na burzu i pronaći posao. U trenutnoj situaciji u kojoj se nalazim ne mogu niti pomisliti na taj scenarij: najstarije dijete (9 godina) moram voziti iz škole jer nema autobusa koji će mu omogućiti odlazak kući. Srednje dijete bih trebala voziti 2 ili 3 puta tjedno u popodnevnu smjenu zbog obaveznog programa predškole, a najmanje (3 godine) treba čuvati svo to vrijeme. KAKO?! Kako da pronađem tako fleksibilan posao?

Tko mene pita mogu ili ne? Tko ima razumijevanja za mene? Tko me išta pita? NITKO! Nikoga ne zanima što ja nemam kamo s djecom ako odem raditi, nikoga ne zanima možemo li nas petero živjeti s jednom plaćom ako ne odem raditi….

Problem oko upisa djece traje već godinama, problem oko nedostatka prostora traje već godinama, problem oko (ne)upisane djece traje već godinama …. Što se poduzima zbog toga? Gdje je rješenje? Gradski prostori stoje prazni, propadaju, a nedostatak vrtića je “javna tajna” …

Kako nisam osoba/majka koja će sjediti prekriženih ruku i mrmljati u bradu ovo pismo sam morala napisati. I distribuirati svima onima koji mogu nešto učiniti a okreću glavu i onima koji mi eventualno mogu pomoći u riješavanju problema“, stoji u pismu koje potisuje očajna majka.

Pismo je, osim medijima, upućeno gradonačelniku, Gradu Karlovcu, ravnateljici vrtića i pravobraniteljici za djecu.