razminiranje_tounj

TOUNJ – U Karlovačkoj županiji još je 56,8 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, najveći dio su šumske površine, no nešto više od sedam posto je poljoprivredno zemljište. Zadnji u nizu projekata gdje se provodi razminiranje je na području naselja Tržić Tounjski i Mrežnica, ukupne površine od gotovo 98 tisuća metara četvornih.

Hrvatski centar za razminiranje u ovaj je projekt uložio 500 tisuća kuna iz državnog proračuna, dok je Karlovačka županija iz svog proračuna izdvojila 350 tisuća kuna. Cilj je ove godine u Karlovačkoj županiji riješiti 20 posto minski sumnjivog prostora.

Na ovom projektu su angažirane četiri tvrtke za razminiranje, a na terenu je od početka radova i jedan stroj. Za sada je pronađeno 28 mina, a prema očekivanju ukupno je na ovom području u dva minska polja još oko 150 nagaznih i desetak protupješačkih mina.

Prošle godine od mina su u potpunosti očišćene Dubrovačko – neretvanska i Virovitičko – podravska županija, dok je ove godine to u planu učiniti u Vukovarsko – srijemskoj i Brodsko – posavskoj županiji. Karlovačka županija bez mina bi trebala biti do 2018. godine.

razminiranje_tounj1