Javna tribina u sklopu projekta VIP asistencija – osobni asistent za osobe oštećena vida

KARLOVAC – Karlovac je danas bio domaćin javne tribine u sklopu projekta VIP asistencija – osobni asistent za osobe oštećena vida koji provodi Hrvatski savez slijepih, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi u partnerstvu s područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Siska, Križevaca, Virovitice, Bjelovara te Karlovca.

Inače, tijekom provođenja projekta što je ujedno i jedan od glavnih ciljeva zaposleno je pet nezaposlenih osoba u spomenutim županijama na radno mjesto videćeg asistenta. Na području naše županije u projektu sudjeluju tri udruge – Udruga slijepih Karlovačke županije, Udruga slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije te Udruga slijepih Ogulin, a na projektu kao videći asistent radi i Karlovčanka Sandra Milčić.

Ineče, ovaj projekt ima za cilj povećati socijalnu uključenost i zapošljivost slijepih i slabovidnih osoba kroz razvoj socijalnih usluga koje se temelje na stručnoj podršci. Naime, kroz projektne aktivnosti nastoji se da osobe s oštećenjem vida razviju svoje sposobnosti i radne vještine kako bi bili što neovisniji i postigli veću konkurentnost na otvorenom tržištu rada. Upravo je stoga cilj ove javne tribine bio okupiti poslodavce te ih pobliže informirati o projektnim aktivnostima, približiti problematiku slijepih osoba te informirati o pogodnostima prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom pri čemu su sudionici upoznati sa aktualnim mjerama aktivne politike zapošljavanja osoba s invaliditetom od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Karlovac.