Međunarodni festival folklora ove godine u Karlovac dovodi pet atraktivnih grupa

KARLOVAC – Međunarodni festival folklora i ove će godine, 18. put za redom dovesti čak pet grupa iz svijeta. Ove godine od 5. do 11. srpnja u Karlovcu će boraviti dvije grupe iz SAD-a (Utah i Hawaii) te po jedna iz Makedonije, Slovačke i Bugarske.

Otvorenje je 5. srpnja u 20,30 na košarkaškom igralištu u Šancu, dok će tijekom trajanja Festivala grupe posjetiti Ozalj, Ogulin i Dugu Resu. Ove godine Festival se našao u financijskim problemima, naime još uvijek nisu uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, za to im nedostaje još 30-ak tisuća kuna, stoga se nadaju da će biti uspješni u tome.

Iako se recesija odrazila na sve festivale, od kojih su mnogi ugašeni, kvaliteta grupa je na visokoj razini, a ove godine u Karlovac stiže 180 folkloraša koji će svi biti smješteni u U čeničkom domu u Karlovcu. Ove godine za sudjelovanje se prijavilo čak 316 grupa iz cijelog svijeta, a odabrano ih je pet koje su prema organizatorima izuzetno kvalitetne.

Vrlo je teško izabrati samo pet inozemnih grupa i mogli bismo organizirati i festival s većim brojem sudionika, ali zbog smještajnih, a pogotovo financijskih mogućnosti, to si ne možemo dozvoliti jer organizator mora osigurati smještaj, prehranu, transport i džeparac od minimalno tri eura dnevno po sudioniku, a to su ogromni troškovi, koji nose 80 posto budžeta, kazala je tajnica Festivala Kristina Medarić.

Zatvaranje će, kao i prošle godine biti u ŠSD Mladost, 11. srpnja, u 20,30.