KABA

Precizna orijentacija prvi put u Karlovcu!

KARLOVAC – Jučer je u Zagrebu službeno otvoreno Svjetsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji. Domaćini ovog sve popularnijeg športa su gradovi Zagreb i Karlovac. Na Svjetskom prvenstvu sudjeluje 27 zemalja i ovo je do sada najveći broj sudionika.

Gradove domaćine na otvorenju su predstavljali gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i predstavnik grada Karlovca u ime gradonačelnika Damira Jelića Mladen Kuka, inače glavni koordinator natjecanja za Karlovac. Precizna orijentacija je sport koji obuhvaća tumačenje zemljovida i terena. Natjecatelji posjećuju kontrolne točke označene na terenu zadanim redoslijedom. Kontrolna točka obilježena je skupom zastavica, ali samo jedna zastavica nalazi se točno kako je opisano sredinom kružnice na karti i opisom kontrole, a ostale zastavice postavljene su negdje u blizini.

Natjecatelji se smiju kretati samo stazama i promatrati teren.Na karti natjecatelj vidi samo jednu kružnicu koja označava neko obilježje na terenu, a na terenu se nalazi jedna ili više zastavica.

Vrijeme koje se natjecatelju mjeri između cilja i starta nebitno je za rezultat, ali postoji vremenski limit boravka na stazi. Pobjednik je onaj sa najviše točnih odgovora i najmanje odmjerenih sekundi na posebnim vremenskim kontrolama, na kojima se natjecatelju mjeri vrijeme potrebno da donese odluku. Prvenstvo traje od 23 do 28. 6. 2015. Logističku potporu ovom sportskom natjecanju daje CEIK Karlovac.