Danski film “Nakon meča” osvojio Grand Prix Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

KARLOVAC – Film “Nakon meča” redatelja Adama Paaskea iz danske filmske grupe Station Next dobitnik je Grand Prix-a 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala. Odlučio je tako stručni žiri u sastavu Alexandre Juruena, Rada Šešić i Cheryll Hidalgo.

U nacionalnoj konkurenciji, odnosno na 20. Reviji filmske mladeži, pobjedu je odnio film “Ana” Marka Bičanića i Nika Vahčić iz zagrebačkog Blank_filmskog inkubatora.

U kategoriji igranog filma, nagradu je odnio film “Barina konstanta” Matije Piralića iz Kinokluba Karlovac. “Kuća puna Save”, mladog redatelja Maria Mateljića iz MMC SKIG iz Gunje, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, dok je u kategoriji animiranog filma, najbolje ocijenjen film Z Z ZMAJ Lucije Majnarić iz FKVK Zaprešić.

U internacionalnoj konkurenciji 8. Four River Film Festivala, stručni žiri je dodijelio nagradu u kategoriji slobodnog stila filmu Dorian Gray grupe autora iz Ljubljane, u kategoriji igranog filma filmu “Najbolji pokušaj” Hadley Hillela, a u kategoriji dokumentarnog filma portuglaskom filmu “Koji je danas dan?”. Belgijski film “Veliko finale” odnio je pobjedu u kategoriji animiranog filma.

Svoje sud je donio i “mali žiri” kojeg je činilo 28 mladih filmofila iz Italije, Makedonije, Danske, Hrvatske, Srbije i Mađarske, a oni su odlučivali o najboljoj glumici, glumcu, redatelju, direktoru fotografije, scenaristu i montažeru.

Najbolji glumac i najbolja glumica dolaze iz Danske i dobili su nagrade za filmove “Nakon meča” i “Dječak”. Najbolji redatelj i najbolji scenarist prema mišljenju žirija mladih je Hadley Hillel za film “Najbolji pokušaj”. Nagrada za najboljeg snimatelja već drugu godinu zaredom odlazi u ruke Pavlu Kocanjeru iz karlovačke udruge “Izvan fokusa” u filmu Streets of KLC, a nagrada za najboljeg montažera otišla je u Portugal za film “Koji je danas dan?”.

Uz 15 sinoć dodijeljenih nagrada danas će biti dodijeljene još dvije – nagrada publike i “Žuta zastava” (za primicanje nenasilja).