“Prva lopata” za Kaquarium za desetak dana

KARLOVAC – U jesen 2016. godine prvi posjetitelji bi trebali kročiti u karlovački Slatkovodni akvarij i muzej rijeka. Danas je, naime, potpisan ugovor, između Grada Karlovca i izvođača radova, a prema najavama, već početkom idućeg mjeseca bi trebala biti zabijena prva lopata na izgradnji Kaquariuma.

Za desetak dana trebali bi započeti radovi na izgradnji Kaquariuma. Slatkovodni akvarij i muzej rijeka gradit će karlovačka AB gradnja u suradnji s karlovačkom tvrtkom ENA i KGH iz Zagreba, a sve će koštati oko 32 milijuna kuna. Budući da projekt izgradnje akvarija, koji je u najvećem dijelu sufinanciran iz europskih fondova traje do rujna 2016., tada bi cijeli kompleks trebao biti izgrađen.

Kaquarij bi trebao potaknuti razvoj turizma, ali i gospodarstva, a kako je najavila zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković, u sklopu kompleksa bit će izgrađen i mini znanstveni centar.

Već u prvoj godini rada akvarija u Gradu očekuju oko 12 tisuća posjetitelja, dok kasnije očekuju puno više. Posebnost i privlačnost akvarija je i činjenica da će se nalaziti na samoj obali rijeke Korane, s čime se ne može pohvaliti niti jedan akvarij u Hrvatskoj.

Marija Janžetić iz AB gradnje napomenula je da će se potruditi u izgradnji koristiti što više domaćih materijala, dodajući da se s ovakvom vrstom građevine još nisu susreli, jer sličan objekt u Hrvatskoj ne postoji. Podsjetimo da je projekt izgradnje Kaquarija vrijedan 36,6 milijuna kuna, od čega će čak 98,7% biti financirano iz europskih fondova.