Sastanak o prometnom povezivanju na pravcu Novo Mesto – Karlovac – Bihać

KARLOVAC – Slovenija u prometnu infrastrukturu ulaže više od Hrvatske, no mi smo pak bolji od Bosne i Hercegovine, tako bi se ukratko mogla opisati trenutna situacija s prometnom povezanosti triju država. Upravo o tome raspravljalo se danas u županijskoj gospodarskoj komori, a na sastanku su bili predstavnici sve tri zemlje.

Slovenija je u posljednjih 20 godina puno radila na cestovnoj infrastrukturi i prometnim pravcima Kopar – Maribor – Murska Sobota, a s druge strane Karavanke – Ljubljana – Zagreb. Ulaže se i u prometnice koje vode od Poljske i Češke prema Hrvatskoj, odnosno Jadranu, jer je i slovencima bitna brza protočnost vozila i sigurne prometnice, rekao je direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele Krajine Tomaž Kordiš.

Bosna i Hercegovina ima najtežu zadaću, naime kod njih još nisu doneseni ni prostorni planovi, rekao je predsjednik Privredne komore USK Ismet Pašalić.

Cilj ovakvih sastanka je uskladiti prostorne planove sve tri regije kako bi se došlo do kvalitetnije prometnog povezivanja u gospodarske i turističke svrhe.

Ceste služe za omogućavanje razvoja gospodarstva, rekao je predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman te rekao kako se upravo ovih dana priprema izrada Prometne strategije Karlovačke županije.