energana_pipelife

KARLOVAC – Nakon što je krajem prošle godine ishođena lokacijska i građevinska dozvola za kogeneracijsku energanu na biomasu u Karlovcu, očekuje se da bi radovi trebali krenuti početkom 2016. godine Najavljeno je tako prilikom prezentacije ovog projekta koji bi građanima Karlovca trebao donijeti niže cijene grijanja.

Investicija je vrijedna 30 milijuna eura, a radovi na izgradnji energane od 5 MW trebali bi biti završeni u roku od 24 mjeseca od početka izgradnje. Na izgradnji će biti angažiran velik broj hrvatskih tvrtki te zaposleno 300 ljudi, rekao je predstavnik investitora PCC Biomase Karlovac Giuseppe D’Anna. Energana će biti smještena na Ilovcu u prostoru bivšeg Pipelifea, a u njoj će kad bude završena, raditi 30-ak ljudi. U tijeku su i pregovori s dobavljačima, koji bi energanu opskrbljivali s energetskim drvetom, između ostalog i Hrvatskim šumama.

energana_talijan

U državnim šumama može se proizvesti potrebna količina sječke za godišnje potrebe energane, kazao je voditelj Uprave Hrvatskih šuma podružnica Karlovac Davorin Andrijašević, jer je potrebno oko 62 tisuće tona, a Šume trenutno proizvode oko 50 tisuća tona. Projekt se sastoji od novog energetskog postrojenja koje će snabdijevati toplinskom energijom isključivo područje grada Karlovca, a električnom energijom mrežu Hrvatske.

Gradska toplana će preuzimati toplinske kapacitete od novog postrojenja, a cijena grijanja će biti znatno niža od cijene koju danas plaća krajnji korisnik, najavio je D’Anna, a potvrdio direktor Gradske toplane Inoslav Latković, rekavši da bi cijena trebala biti bar deset posto niža od sadašnje.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković je podsjetila i da je projekt u skladu s obvezom Grada da do 2020. godine smanji emisiju CO2 za 20 posto i koristi 20 posto energije iz obnovljivih izvora.

Predstavnici investitora izrazili su spremnost informiranja lokalne zajednice kroz tribine i okrugle stolove i poticanje zapošljavanja lokalnih tvrtki u izgradnji postrojenja.