Sedam Oskara znanja za karlovačke mlade robotičare

KARLOVAC – Čak sedam Oskara znanja dobili su članovi Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije za rezultate postignute na međunarodnim natjecanjima. Albert Gajšak i Filip Jakšić su dobitnici po dva Oskara znanja, dok su po jednog Oskara dobili Una Šnajdar, Lara Šoše i Josip Cvitešić. Nastavak je to uspješnog rada mladih karlovačkih robotičara, koji su dva Oskara osvojili prije dvije godine.

Dodjela Oskara znanja održana je u Zagrebu, usprkos skandalu oko otkazivanja i pronalasku sponozora koji su ga na kraju financirali, a nagrade je primilo 329 učenika osnovnih i srednjih škola zahvaljujući brojnim nagradama i medaljama koje su osvajali na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja. Albert Gajšak i Filip Jakšić Oskare znanja dobili su za osvojeno 2. mjesto u Austriji, te 1. mjesto u Sloveniji na natjecanju Robocup Junior Rescue Secondary. Obojici je ovo već treći osvojeni Oskar. Po jednog Oskara dobili su Una Šnajdar, Lara Šoše i Josip Cvitešić za osvojeno 1. mjesto na natjecanju RoboCup Junior Dance Secondary.

Prostorija Zajednice tehničke kulture uskoro će biti premala za sve nagrade, pehare i pohvalnice koje njezini članovi osvajaju u državi i svijetu. No, bez obzira na kontinuirane uspjehe na školskim i državnim natjecanjima, nemaju dovoljno novca za odlazak na Svjetsko prvenstvo u robotici koje se ove godine održava u Kini.

Dodajmo da ovi mladi robotičari, iako su ljetni praznici, svaki slobodni trenutak provode u izradi novih robota, a uz to uče i nove generacije robotici, te im prenose svoja znanja o ovom zanimljivom hobiju.