Majstorski ispit položilo 54 obrtnika

KARLOVAC – U velikoj dvorani Obrtiničkog centra u Karlovcu u organizaciji Obrtničke komore Karlovačke županije danas je održana svečana podjela majstorskih diploma kandidatima koji su položili majstorski ispit u jesenskom roku 2014. i proljetnom roku ove godine. Diplome je primilo 54 majstora, od njih 54 čak 21 je iz ostalih djelova Hrvatske. Inače, titula majstor temelj je za zasnivanje obrta, a omogućuje i prijem naučnika na praktičnu nastavu. Ona je ujedno i jamstvo korisnicima usluga da će im potrebnu uslugu pružiti stručna i kompetentna osoba.

– Od 73 prijavljenih na ispit je pristupilo njih 55 i to u 14 zanimanja, a danas promoviramo 54 nova majstora. To za njih znači da već od sutra mogu otvoriti svoje obrte i uključiti se u gospodarske djelatnosti na podučju Karlovačke županije i na području cijele Hrvatske, ali i van Republike Hrvatske jer od 1. srpnja većina zemalja Europske unije otvorila im je svoja vrata, rekao je Darko Stanković, predsjednik Obrtiničke komore Karlovačke županije, čestitajući novim majstorima.

A među novim majstorima najviše je frizera.

– Zapravo se ponavlja trend od predhodnih godina, uglavnom ista zanimanja, koja su najčešća kao i do sad: frizer, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije te elektroinstalater. To su zanimanja za koja je bilo najviše kandidata u ova dva roka, kazala je Mirjana Kućas, stručna suradnica za obrazovanje Obrtiniče komore Karlovačke županije.

Bitno je spomenuti da danas svi promovirani majstori rade, dakle nisu dio tužne statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– To su ljudi koji dolaze iz ili obrta ili tvrtki gdje rade ili iz nekakvih obiteljskih obrta gdje će nastaviti tradiciju svojih roditelja, dodala je Mirjana Kućas.

Majstorski se ispiti u karlovačkoj komori polažu od 1996. godine. Od tada pa do danas majstorske je diplome steklo 930 obrtnika.