Ove godine dva milijuna kuna za uređenje zgrade Californije na Turnju

KARLOVAC – Radovi na obnovi zgrade Californije na području vojnog kompleksa na Turnju nastavljaju se i u ovoj godini. Planirano je uložiti dva milijuna kuna kako bi se ova zgrada što prije stavila u funkciju, no to nije kraj projekta jer će biti potrebno još puno novca i rada da se Turanj dovede u stanje kako to žele u Gradskom muzeju.

Još 2007. godine Gradski muzej Karlovac krenuo je u projekt obnove vojnog kompleksa na Turnju, do sada je u taj prostor uloženo oko 2,2 milijuna kuna, a ove godine planira se uložiti još dva milijuna kuna u postavljanje čelične konstrukcije oko zgrade Californije, kao i armirane betonske ploče krova.

Ova obnova i u infrastrukturalnom smislu znači puno za Gradski muzej jer otvara prostor za suvremene prezentacije, rad sa posjetiteljima i komunikacije u muzejima, kaže ravnateljica Hrvojka Božić. Uređenje će muzeju omogućiti i samostalno financiranje jer su unutar Californije predviđeni prostori za iznajmljivanje, ugostiteljski objekt i suvenirnicu.

Prije tjedan dana stigla je i građevinska dozvola za muzejske depoe koji će biti građeni u drugoj fazi, dodaje Božić i kaže da su do sada najviše sredstava izdvojili Grad Karlovac, Ministarstvo kulture, prošle godine i Ministarstvo turizma. Ove godine u projekt se uključilo i Ministarstvo branitelja, na inicijativu Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Oni su ovoj Udruzi preko svog natječaja dodijelili 150 tisuća kuna za uređenje Spomen sobe poginulim braniteljima u prostoru Californije.

Kad radovi na Turnju završe taj prostor će biti namijenjen Karlovčanima, školskoj djeci, turistima, ali i braniteljima te svima onima koji žele saznati više o nedavnoj povijesti, poručuju iz Muzeja.