Konzervatori kažu: Katzlerova kuća bila je opasna za život, zbog radova rušenje je bilo nužno

KARLOVAC – Vezano uz rušenje Katzlerove kuće, iz Konzervatorskog odjela u Karlovcu stiglo je sljedeće priopćenje:

Temeljem inicijative tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. iz Karlovca koja je započela radove na građenju mješovite kanalizacije i vodoopskrbnog sustava u Ulici Obala Vladimira Mažuranića i Bolničkoj ulici u Karlovcu, te temeljem zahtjeva vlasnice stambene građevine, ovaj je Odjel dozvolio radove na preventivnoj razgradnji stambene građevine Obala Vladimira Mažuranića 33.

Naime, zbog djelovanja vremenskih nepogoda i neodržavanja, oštećenja predmetne građevine poprimila su takve razmjere da prijete urušavanjem kompletne krovne konstrukcije i dijelova konstrukcije nosivih zidova, zbog čega je znatno povećana opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš, susjedne građevine i prometnicu. Vjerojatnost za urušavanje je osobito povećana činjenicom da će se u koridoru prometnice teškom mehanizacijom izvoditi radovi na građenju kanalizacije i vodoopskrbnog sustava.

Vlasnica građevine pribavila je tehničku dokumentaciju kojom je dokumentirano postojeće stanje, što je bio preduvjet radovima razgradnje.

Neslužbeno doznajemo da vlasnik na mjestu stare kuće planira izgradnju replike, no kada će to biti preostaje vidjeti.