Natjecanje u oranju Karlovačke županije

DRAGANIĆ – Orači iz Karlovačke županije pokazuju danas svoje umijeće na 11. županijskom natjecanju u Draganiću. Ove godine sudjelovalo ih je deset, u dvije kategorije, a najbolji će boje županije braniti na 13. državnom natjecanju početkom rujna u Virovitičko – podravskoj županiji.

Tradicija natjecanja u oranju u Hrvatskoj postoji od 50-ih godina prošlog stoljeća, a kroz ovu manifestaciju se pokušava prije svega potaknuti zanimanje mladih za poljoprivredu.

Treba se potruditi, puno znati o oranju i dobro orati da se zasluži mjesto među prvih 15 ili 20 svjetskih orača. Oko Svjetske oračke organizacije okupljena je 31, mahom zapadno europska zemlja, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Kenija i Južna Afrika, odnosno zemlje s razvijenom poljoprivredom, kaže predsjednik Tugomir Majdak.

Osim 13. državnog natjecanja u oranju ove će godine biti održano i 4. natjecanje u oranju s konjima. Natjecanje se provodi u dvije kategorije – plugova ravnjaka i premetnjaka, a najbolji sa Državnog natjecanja putuju sljedeće godine na svjetsko i to u Englesku.