Kotlovnica na biomasu u OŠ Švarča do početka nove školske godine

KARLOVAC – Osnovna škola Švarča prva je na području grada Karlovca koja će u novu školsku godinu krenuti s kotlovnicom na biomasu. Radovi traju već dva mjeseca te se bliže kraju, a završetkom projekta uštede će biti značajne i zahvaljujući tome moći će se krenuti u zamjenu kotlovnica još četiri gradske osnovne škole.

Unazad nekoliko godina OŠ Švarča dobila je novu stolariju i krov, a trenutno se radi na ugradnji kotla na biomasu. Investicija je vrijedna milijun i 350 tisuća kuna, povrat investicije se očekuje kroz pet godina, a ušteda bi trebala biti od 70 posto na gorivu. Procjenjuje se da će biti potrebno oko 150 tona sječke godišnje, a kapacitet peći je 500 kilovata, rekla je stručna suradnica u Gradskoj upravi Katarina Keča.

Na ovom projektu se neće stati, jer trenutno se radi slična rekonstrukcija na staroj zgradi OŠ Dubovac. Sve u cilju povećanja energetske učinkovitosti. Realna financijska ušteda osjetit će se tek kada budu zamijenjeni svi kotlovi u osnovnim školama, kaže gradonačelnik Damir Jelić.

U svakom slučaju učenike će na početku nove školske godine dočekati nova kotlovnica, a njihovi prijatelji iz četiri ostale osnovne škole koje se griju na lož ulje to isto mogu očekivati sljedeće godine.

kotlovnica_svarca1