Završen još jedan projekt Ženske grupe Korak; Brend ZdravKA ima budućnost!

KARLOVAC – Povećati zapošljivost i samozapošljivost nezaposlenih žena u Karlovačkoj županiji i stvoriti sveoubuhvatni sustav podrške poljoprivrednim proizvođačima bili su glavni ciljevi projekta “Partnerstvo za promjene i razvoj na lokalnom tržištu rada”.

Projekt vrijedan 250 tisuća eura s 90 je posto sredstava financirala EU, a provela ga je Ženska grupa Korak u suradnji s Gradom Karlovcem, karlovačkim Zavodom za zapošljavanje, Prirodoslovnom školom, Centrom za civilne inicijative, LAG-om Vallis Colapis i Udrugom proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije.

Tijekom trajanja projekta, 28 nezaposlenih žena završilo je osposobljavanje za zanimanje voćara, 22 za zanimanje sirara/mljekara, a njih 12 za zanimanje knjigovođe. U projektu je sudjelovalo i 10 poljoprivrednih proizvođača, koji su uključene žene upoznali s praktičnim stranama poljoprivredne proizvodnje.

Jedan od rezultata projekta je i brend poljoprivrednih proizvoda Karlovačke županije “zdravKA”, u kojega je inicijalno uključeno 13 obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Sa sloganom “S naših rijeka, brda i dola do vašeg stola” na ovaj im je način omogućen zajednički izlazak na tržište. Iako projekt službeno završava 29. srpnja, prema svemu sudeći “zdravKA” ima budućnost. Naime, brend je u kratkom vremenu prepoznat i odlično prihvaćen, o čemu svjedoči interes tržišta ali i poljoprivrednih proizvođača koji tek žele postati dio ove priče. Predstoje sastanci na kojima će biti odlučeno na koji će način “zdravKA” dalje izlaziti na tržište, a jedna od ideja je prodaja na starom placu, na tzv. zelenoj tržnici, o čemu se pregovara s Gradom Karlovcem.

Jedna od sudionica projekta je Snježana Kovač iz Jaškova, čije obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo proizvodi kolače i kruh s orasima, domaće sezonsko voće i povrće i njihove prerađevine. Obzirom na interes koji je primjetila prodajući na tržnicama po Karlovačkoj županiji, i ona vjeruje da će “zdravKA” zaživjeti.

Projekt “Partnerstvo za promjene i razvoj na lokalnom tržištu rada” trajao je punih 20 mjeseci.