Svjetski dan hepatitisa; Za testiranje se možete javiti u Zavod za javno zdravstvo

KARLOVAC – Kroničnim virusnim hepatitisom zaraženo je oko 400 milijuna ljudi širom svijeta, a među njima je i oko 60 tisuća građana Hrvatske. Većina ih niti ne zna da su zaraženi. Od posljedica hepatitisa B i C godišnje u svijetu umire gotovo milijun i pol ljudi. Kako bi se ukazalo potrebu ranog otkrivanja virusa kojega mnogi nazivaju “tihim ubojicom”, na današnji se datum obilježava Svjetski dan hepatitisa.

– Virusni hepatitisi, prije svega se tu misli na B i C, značajan su javnozdravstveni problem. Zapravo samo mali broj zaraženih razvije simptome, tako da se te bolesti rijetko dijagnosticiraju u ranijoj, akutnoj fazi, kada bi ih bilo dobro otkriti, Nažalost se najčešće otkriju kada su već u kroničnom obliku, u sklopu nekih obrada ili pretraga. Ove bolesti u velikom broju prelaze u cirozu i karcinom jetre, zbog toga je neobično važna prevencija na što se i želi ukazati današnjim datumom kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv hepatitisa – kaže dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Hepatitis B se može izbjeći cijepljenjem. Obvezno cijepljenje djece u 6. razredu osnovne škole uvedeno je 1999. godine, a od 2007. godine uvedeno je i cijepljenje novorođenčadi. Cjepivo protiv hepatitisa C ne postoji, ali hepatitis C se može izliječiti. U Hrvatskoj su od 24. srpnja ove godine za liječenje kroničnog hepatitisa C dostupna i tri nova lijeka od kojih se očekuje da će značajno povećati učinkovitost terapije.

Obzirom da većina zaraženih osoba uopće nema simptome, dodaje dr. Hranilović, nemoguće govoriti o točnom broju oboljelih. Ipak, prema nekim procjenama u Hrvatskoj se radi o brojci između 40 i 60 tisuća, što bi značilo da u Karlovačkoj županiji imamo preko dvije tisuće zaraženih.

Inače, hepatitis C prenosi se putem krvi, a hepatitis B i nezaštićenim spolnim odnosom i tjelesnim tekućinama. Rizičnim skupinama preporuča se testiranje.

Želite li obaviti testiranje javite se svom liječniku obiteljske medicine, ili pak u županijski Zavod za javno zdravstvo u Mačekovoj, gdje ćete dobiti uputnicu.