Počeli radovi na uređenju špilje Vrlovke – arheolozi apeliraju da im se dopusti dovršetak iskapanja

KAMANJE – Počelo je uređenje pristupnog puta do špilje Vrlovke, a iako dugo očekivani početak radova veseli većinu mještana, arheolozi nisu u potpunosti zadovoljni jer neće moći završiti započeta istraživanja na lokalitetu.

Da je špilja Vrlovka značajna za očuvanje bioraznolikosti, svjestan je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je najavio njeno stavljanje u funkciju zelenog turizma, stoga je Ministarstvo podržalo tu investiciju zahvaljujući sredstvima Svjetske banke.

Već tri godine priprema se dokumentacija za revitalizaciju i otvorenje špilje, kaže načelnik Kamanja Damir Mateljan. U ovaj će projekt biti uloženo milijun i 800 tisuća kuna.

Arheolozi jesu za projekt uređenja, no smatraju da se on izvodi na krivi način. Što je Vučedol za Hrvatsku, to je Vrlovka za Karlovačku županiju, smatra kustos i voditelj arheološkog odjela Gradskog muzeja Lazo Čučković te dodaje da je stoga potrebno dati priliku da se nalazište iznad Vrlovke u potpunosti istraži.

Arheologija ima što dati i u turističkom smislu, možda čak i zanimljivije od same geomorfologije špilje, kaže Čučković te apelira na konzervatore da se probude i daju dozvolu za dovršetak iskopavanja te da se taj prostor ostavi za zadnju fazu uređenja.

Nalazištu treba dati pravi značaj kako bi turizam mogao funkcionirati i kada se ne može ući u samu špilju, stoga Čučković predlaže rekonstrukciju neolitičkog naselja, jer smatra da je to daleko bolje nego staviti plastičnu ogradu i kiosk te dodaje da podržava projekt, ali želi da i arheologija ima mjesto u njemu.