Sve je spremno za obljetnicu Oluje, na mimohodu se očekuje oko tisuću sudionika

KARLOVAC – Oko tisuću sudionika očekuje se na mimohodu koji će u nedjelju biti održan u Karlovcu u povodu 20. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja. Karlovac je, naime, ove godine domaćin središnje proslave godišnjice Oluje za Karlovačku županiju. U sklopu proslave, koja trajati dva dana, osim mimohoda, organiziran je niz događanja.

Sve počinje u nedjelju u 9 sati okupljanjem gostiju i uzvanika kod Doma oružanih snaga Hrvatske vojske “Zrinski” i crkve Presvetog srca Isusova te polaganjem vijenaca na spomen obilježjima poginulih branitelja. U 10.30 sati počinje sveta misa za poginule i umrle branitelje, koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, a nakon toga, u podne, kreće mimohod karlovačkim ulicama. Mimohod će završiti svečanim postojem na Športsko rekreacijskom centru Korana gdje će uslijediti druženje sudionika.

Proslava se nastavlja u ponedjeljak prijemom predstavnika ratnih postrojbi kod župana Ivana Vučića, otvorenjem izložbe “84 sata za pobjedu” u Gradskom muzeju u 10.30 sati te otvorenjem Aleje hrvatskih branitelja na Rakovcu u 12 sati. U 17.30 sati u Domu OSRH “Zrinski” počinje prezentacija o akciji “Oluja”, a finalni događaj bit će otvorenje izložbe ratnih fotografija i naoružanja u 19 sati.

Osim branitelja, na proslavu su pozvani svi građani. Cilj svih ovih događanja, ističu organizatori, je iskazatati dostojanstvo prema braniteljima, posebno onima koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

Za organizaciju proslave utrošeno je oko 160.000 kuna, a trošak snose Karlovačka županija, Grad Karlovac i općine.