Solarno stablo kasni, ali stiže – postavljanje krajem kolovoza ili početkom rujna

KARLOVAC – Iako je bilo najavljivano da će solarno stablo na Vunsko polje biti postavljeno u svibnju ili lipnju, to još uvijek nije učinjeno. Stablo je gotovo, no zbog zavrzlama s uvozom u Hrvatsku, na prvi ovakav punjač mobitela u Hrvatskoj još ćemo malo pričekati.

Nositelj projekta Solarno stablo je Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena”, a 352 tisuće kuna vrijednu investiciju sufinanciraju Fond za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost sa 40 posto i Grad Karlovac sa 30 posto. Karlovac je prvi grad u Europi koji će uskoro dobiti solarno stablo, odnosno javni punjač mobitela, tableta i prijenosnih računala.

Solarno stablo je napravljeno i spremno za isporuku, ali čeka se na rješavanje birokratskih problema vezanih za carinu i plaćanje PDV-a u Hrvatskoj, dio predujma je plaćen, a ostatak će biti po isporuci, kaže Žarko Latković iz Turbine promjena i dodaje da se postavljanje očekuje krajem koovoza ili početkom rujna.

Solarno stablo će imati 16 utičnica te nekoliko utora za USB te besplatni internet. Osim postavljanja solarnog stabla projekt se sastoji i od edukativnih radionica, a većina ih je već odrađena. Tijekom kolovoza predviđena je i nagradna igra, na facebook stranici Turbine promjena svatko može postaviti fotografiju vezanu uz energetsku učinkovitost ili obnovljive izvore energije te glasati za najbolju fotku. 20-ak najsretnijih dobit će vrijedne nagrade,a njihove fotografije nalazit će se u knjižici koja će biti tiskana po zvaršetku projekta.

Partneri u projektu Solarno stablo uz Grad Karlovac, su Općina Plaški, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske i Dom za djecu “Vladimir Nazor”. Ovaj projekt za cilj ima osvijestiti ljude o važnosti energetske učinkovitosti.