Otvorena Aleja hrvatskih branitelja

KARLOVAC – Prigodno, danas je svečano otvorena Aleja hrvatskih branitelja uz Koranu, u Dalmatinskom prolazu na Rakovcu. U nazočnosti braniteljskih udruga i gostiju otvorio ju je gradonačelnik Damir Jelić. Ideja za uređenje rodila se još prije dvije godine, a cijelu inicijativu pokrenule su dvije karlovačke braniteljske udruge – Udruga veterana satnije Rebels i Šesti topničko-raketni divizion Karlovac.

Na uređenju Aleje sudjelovali su hrvatski branitelji koji su tijekom 2013. godine uređivali okoliš, a krajem prosinca iste godine posađeno je i prvih 25 sadnica. No ovo je samo prvi dio Aleje gdje s svakoj postrojbi u čast i kao znak zahvale što su obranile grad ratnih godina posađeno stablo te postavljena betonska piramida.

– Kako je cilj spojiti grad s Muzejem Domovinskog rata na Turnju, plan je Aleju proširiti na još dva dijela. U drugom bi tako bile sadnice i spomen obilježja postrojbama koje su branile Hrvatsku što je u planu završiti do 4. listopada 2016. godine, odnosno do 25. obljetnice napada na Karlovac, dok bi treći dio bio posvećen maloljetnim dobrovoljcima, ženama koje su bile u ratu, žrtvama masovnih stradanja, civilnim žrtvama te djeci poginulih branitelja, pojasnio je predsjednik Udruge veterana satnije Rebels Nikola Alić.

Osim što ova šetnica uljepšava prostor uz Koranu, ona je i pravo mjesto za širenje istine o Domovinskom ratu. No trebala bi biti i mjesto zajedništva koje danas nedostaje svima nama, poručio je pak vlč. Vlado Mandura blagoslovivši Aleju hrvatskih branitelja.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.