Filmovi karlovačkih novinara i snimatelja o Oluji oduševili Karlovčane

KARLOVAC – U sklopu izložbe “Naših 60 godina” Zdenka Barjakovića i u povodu 20. godišnjice Oluje sinoć su ispred Spomenika žrtvama fašističkog terora u Šancu prikazani filmovi na temu Oluje i o ratnim danima u Karlovcu i okolici. Film su snimili karlovački novinar i naš kolega Josip Grdina i snimatelj i radijski tehničar Ivica Sertić, te nekoliko tadašnjih novinara i snimatelja.

Film prikazuje spontano okupljanje građana Karlovca na Korzu, 7. kolovoza 1995., tijekom večeri kada su se posljednji put u Domovinskom ratu oglasile sirene koje su označile prestanak opće opasnosti, a samim tim i okončanje ratnih djelovanja za grad Karlovac i Karlovačku županiju. Većinom su to djeca i mladi koji su u skloništima i podrumima čekali okončanje ratnih zbivanja. Iako film nije posebno montiran, već je sav materijal iskorišten i pušten u cjelini, okupljenim građanima je potaknuo sjećanje na te dane. U publici su se mogli čuti komentari ispunjeni tugom, ali i radošću kad su vidjeli poznato lice.

Nakon filma o 7. kolovozu 95.-e prikazan je i film “OLUJA – KORZO – HVALA” snimljen također 95. godine, koji prikazuje svečani mimohod pobjedničke vojske na Korzu u kolovozu ’95. Nije bilo osobe u Šancu kojoj nisu proradili osjećaji dok su gledali snimke ranjenog grada, ali i snimke kraja Domovinskog rata. Uz dva filma o dva dana u Karlovcu, koji će zauvijek ostati upisani u povijest, jučer su predstavljeni i svi karlovački borci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Njih 620 dalo je život za Hrvatsku, te su se prigodnim filmom s njihovim slikama i imenima okupljeni zahvalili za njihovu žrtvu.