Blagdan Velike Gospe; najsvečanije jutros na Kamenskom

KAMENSKO U Hrvatskoj su čak 1.163 marijanska mjesta – svetišta, katedrale ili crkve posvećene Bogorodici. Na ovaj veliki kršćanski blagdan, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta, a u karlovačkom kraju danas je najsvečanije bilo u župi Kamensko, gdje se na tradicionalnom proštenju okupilo nekoliko tisuća vjernika.

Većina vjernika sudjelovala je u procesiji kroz mjesto u kojoj su kip Majke Božje nosile djevojke iz Kamenskog i Gornjeg Mekušja odjevene u narodne nošnje. U procesiji je sudjelovala i Karlovačka građanska garda. Središnje misno slavlje na otvorenom predvodio je fra Ivan Markanović, kapucin iz Zagreba.

– Koliko je hrvatskim vjernicima bitan blagdan Velike Gospe govore rijeke ljudi koje dolaze u njezina svetišta, a time pokazuju svoju vjeru i ljubav prema Bogu, istaknuo je fra Markanović.

Iako bi neki, kaže fra Markanović, ova okupljanja po Marijanskim svetištima prikazali kao vjerski turizam, za nas je ovo izričaj naše duboke vjere. Narod voli Mariju, jer ona je majka koja je dala svog sina svima, te je nastavila živjeti promičući njegov život i njegovu smrt.

U sklopu slavlja Majke Božje na Kamenskom održano je i tradicionalno proštenje. Mnogi su se prema Kamenskom uputili zbog gastronomske ponude i zabave koja će se nastaviti do dugo u noć.

gospa_kamensko_2015