Hrvatska delegacija boravila na Seoul International Youth Film Festivalu u Južnoj Koreji

SEOUL– Na Seoul International Youth Film Festivalu od 5. do 12. kolovoza boravila je i hrvatska delegacija, odnosno mlade filmašice iz Foto kino video kluba Zaprešić – Marijana Barišić, Marta Bregeš i Rebeka Čuljak, prevođene Verom Robić Škarica i Marijom Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Seoul International Youth Film Festival jedan je od najvećih festivala filmova mladeži u svijetu. Od svojih početaka 1999. godine pa do danas pokušava približiti umjetnost i kulturu mladih širokoj publici i nametnuti film i medijsku kulturu kao edukativnu alternativu. Svake godine 100 mladih iz 20 različitih zemalja svijeta čini žiri mladih. U okviru cijelog procesa osmišljena su i različita predavanja i radionice na temu filmske kritike. Jednako tako organiziran je i filmski kamp, koji je počeo par dana prije samog festivala i u okviru kojega su mladi, podijeljeni u četiri različite grupe snimili i kratke igrane filmove u suradnji s kolegama iz svih dijelova svijeta.

Od prošle godine tu privilegiju, uz Dance, Amerikance, Šveđane, Australce, Kineze i Korejce imaju i hrvatski delegati. Po završetku filmskog kampa, žiri sastavljen od voditelja stranih delegacija birao je najbolje od snimljenih filmova – grupa u kojoj je bila Marijana, osvojila je čak dvije nagrade: za najbolji scenarij i najboljeg glumca.

Inače, boravak na SIYFF u Južnoj Koreji osmišljen je kao nagrada mladim filmašima za osvojeno priznanje bilo na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, bilo na Filmskoj reviji mladeži, kao nacionalnoj Reviji srednjoškolskog filma u Karlovcu, što je bio slučaj s mladim Zaprešićankama.

– Danas kada je tehnologija i više nego dostupna, djeci i mladima najznačajnija su iskustva poput ovih. Povezivanja i suradnje možda su i najbitniji segment u radu s djecom i mladima, jer ne samo da ih uvode u drugačije filmske jezike, već  i u drugačije kulture, pristupe i načine razmišljanja što će im pomoći u budućim karijerama, neovisno o tome budu li one filmske. S druge strane, ovakva umrežavanja postavljaju Hrvatski filmski savez te partnere koji sudjeluju u organizaciji festivala, poput Kinokluba Karlovac, tj. zajedničkih festivala Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na filmsku kartu Europe i svijeta i čine ih poželjnim partnerima u različitim projektima, kojih iz dana u dan ima sve više s obzirom na natječaje i aplikacije u okviru programa Kreativna Europa, poručuju iz Kinokluba.

Od konkretnih suradnji u Seoulu su dogovorene već razmjena djece i mladih s organizacijom iz Chicaga, predstavljanje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala na BUFF-u, festivalu filmova za djecu i mlade u Švedskoj te suradnja u kontekstu razvoja medijske pismenosti s australskim kolegama. Što reći osim da je korejska ljetna žetva bila i više nego uspješna.